von Haus Gaea
Duitse herder kennel

5 weken en 3 dagen

donderdag, 10 september 2020  

Het zijn nu echt hondjes. Met een eigen karakter en dat is erg leuk om te zien. Ze eten inmiddels uitstekend, ik fluit voor elke maaltijd en dat hadden ze snel in de gaten! Ze krijgen verschillende smaken KVV en dat gaat er met smaak in. Toch wil ik dat ze ook brokjes leren eten, al vonden ze dat minder lekker. Dali mocht ze dus helpen.

De ren is ook uitgebreid, de werpkist is eruit en meer speelgoed en verschillende ondergronden erin.

Ook kunnen ze nu naar buiten! Dat vonden ze wel lekker, achter de blaadjes aan.

Dali is nog steeds veel bij de pups, ze laat ze nog wel drinken maar als het genoeg is laat ze dat merken. Stukje opvoeding ook al. Ze kan dus ook rustig bij ze liggen slapen zonder dat de pups zich meteen op haar storten om te drinken.

4 weken

dinsdag, 01 september 2020  

Vandaag zijn de pups alweer 4 weken oud! Ze hebben hun eerste maaltijd met smaak opgesmikkeld.

Maar mama is toch nog lekkerder

Er ontsnapte er ook al 1 uit de werpkist dus is er wat ruimte bijgekomen.

16 dagen oud

donderdag, 20 augustus 2020  

En het worden al echte hondjes! De ogen zijn open en de oren ook bijna. Ze kunnen al wat horen maar weten niet waar het vandaan komt. Ze kunnen inmiddels ook zelfstandig plassen dus zijn de puppypads toegevoegd in de kist naast een zachte slaapplek. Zo maken we al een begin met de vroege zindelijkheid.

Nu ze kunnen zien en horen komt er elke dag wat nieuws in de kist. Vandaag was dat een felgekleurde knisperknuffel. (De speeltjes hierboven zijn van Dali, ze wil ook al graag met ze spelen) Ook het koelmatje is weer terug in de kist, ze hebben het nog erg warm. Hopelijk koelt het snel wat af.

Nu de oogjes open zijn en ze elkaar kunnen zien komt er ook meer interactie onderling. Blauw ging op onderzoek naar de knisperknuffel, groen vond de telefoon maar een raar ding en geel en bruin deden een poging tot spelen.

10 dagen oud – de namen

vrijdag, 14 augustus 2020  

De tijd vliegt! 10 dagen is de vierling alweer. Ze groeien als kool, allemaal hebben ze hun geboortegewicht ruim verdubbeld.

De hittegolf hebben ze goed doorstaan, ze vinden de koelmatjes wel fijn om op te liggen.

Het is goed voor de pups om veel geaaid en geknuffeld te worden. Dat kan ik wel overlaten aan dochter en vriendinnetje.

Namen

Ook zijn de namen goedgekeurd door de Raad van Beheer! Ze zijn nog niet gekoppeld aan een pup, behalve het teefje want dat is er maar 1. Met het chippen wordt de naam aan de pup gekoppeld.

Het teefje gaat heten:

GRACIOUS GILA VON HAUS GAEA

De reuen krijgen 1 van de volgende namen:

GENTLE GHINJO VON HAUS GAEA

GENEROUS GEROY VON HAUS GAEA

GIFTED GIMBOR VON HAUS GAEA

4 dagen oud

zaterdag, 08 augustus 2020  

En de pups groeien lekker door. Dali is gesetteld in haar rol als moeder en vandaag wilde ze ook alweer even met een speeltje met mij spelen. Maar bij elk piepje van de pups moet ze meteen gaan kijken.

Het is erg warm, ook in de kist. Er ligt een koelmatje en ik heb ook het vetbed er uitgehaald en er twee andere antislip matjes ingelegd zodat ze voldoende grip hebben om door de kist te manoeuvreren. Tevens zijn dat meteen goede matjes voor hun sensorische ervaringen.

Puppy Culture

Bij het grootbrengen van de pups volg ik het Puppy Culture programma. In de eerste periode (Neonatale fase) krijgen pups alleen informatie binnen middels geur en gevoel. Door de pups verschillende ondergronden te laten ervaren wordt de vorming van neurologische verbindingen in de hersenen gestimuleerd. Hierop is ook de Early Neurological Stimulation gebaseerd. Tevens worden daarbij verschillende posities en temperatuur stimulatie gedaan. Door de warmte nu en het koelmatje in de kist wordt dat gestimuleerd. Met het dagelijks wegen wordt de pup in verschillende posities gehouden.

Verder slapen de pups heel veel afgewisseld met drinken. Vandaag zijn ook de nageltjes voor het eerst geknipt, die kunnen erg scherp worden en dat is voor Dali niet zo prettig.

Geboren!

woensdag, 05 augustus 2020  

Maandagavond werd Dali al wat onrustig, meer hijgen, veel heen en weer lopen. Niet willen eten, vaker naar buiten moeten. Ik heb de nacht op de bank doorgebracht voor het geval het zou beginnen, dan was ik vlakbij. Maar het duurde nog tot de volgende dag voor de eerste pup geboren zou worden.

Dinsdag om precies 12.00 uur kwam de eerste pup ter wereld. Een reu! Hij woog 520 gram.

3 kwartier later kwam er weer een reu, deze keer van 550 gram. Dali deed het heel goed, ze was heel beheerst en zorgzaam.

Een ruim half uur later kwam dan de eerste teef, van 510 gram.

Na een half uur begon ze alweer te persen en werd er weer een teef geboren, 490 gram.

Weer ruim een half uur later kwam de derde teef, helaas bleek deze een niet helemaal gesloten buikwand te hebben. Daar schrik je wel even van, dat verwacht je niet. Terwijl ik in gesprek was met de dierenarts begon Dali weer te persen en werd als laatste nog een reu geboren, 480 gram.

Helaas was het leed nog niet geleden, snachts is er een teefje overleden en vervolgens opgegeten door Dali. Waarschijnlijk uit instinct, om het nest schoon te houden maar het was geen leuke ervaring.

De overige 4 doen het goed, Dali is ook heel beschermend en zorgzaam over deze 4.

8 weken drachtig

zaterdag, 01 augustus 2020  

De laatste loodjes! De voorbereidingen zijn getroffen, alles wat we nodig hebben ligt klaar. Ik temperatuur Dali nu 2x per dag, bij een temperatuurdaling zal de bevalling binnen 24 uur beginnen. We wachten geduldig af.

Week 9 (57 tot 63 dagen)

Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen de pups worden geboren zonder problemen.

7 weken drachtig

zaterdag, 25 juli 2020  

En Dali is niet bij me weg te slaan! Ze is mega aanhankelijk, ik kan geen stap zetten zonder dat ze me volgt. En als ik haar even kwijt ben moet ik rennen, want ze heeft nesteldrang en graaft graag. Dat vinden de plantjes wat minder leuk.

Altijd vlakbij
Oeps…

Week 8 (50 tot 56 dagen)

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen. Hierdoor kan de teef wat minder eetlust hebben. De bewegingen van de pups zijn nu goed voelbaar.

6 weken drachtig

zaterdag, 18 juli 2020  

Langzaam beginnen we af te tellen, nog maar 3 weken, nog 21 dagen. Dali doet het goed, ze vind het wat minder leuk dat ze niet meer overal op en over mag springen maar dochter Lynn legt aan Dali uit waarom. “Als je zo springt dan klotsen de puppies en krijg je buikpijn”

Komende week zetten we de werpkist op zodat Dali al kan wennen aan waar ze straks haar pups zal krijgen.

Week 7 (43 tot 49 dagen) 

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.

5 weken drachtig

zaterdag, 11 juli 2020  

Dali is nu over de helft van de dracht en ze krijgt al beetje een buikje!

Week 6 (36 tot 42 dagen):

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.